Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба

...
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба
Коментари Харесай

Очаква се въвеждането на адаптирани ваксини за COVID-19 наесен

Европейската организация по лекарствата (ЕМА)  работи в посока вероятно разрешаване за приложимост на приспособени ваксини през месец септември. Компаниите производители организират предклинични и клинични изпитвания на разнообразни разновидности на имунизациите – моновалентни, бивалентни, както и разнообразни комбинации на подвариантите на Омикрон. Към момента най-вече данни има за приспособени ваксини по отношение на подварианта ВА.1 на Омикрон , като в тази връзка упованията са в началото точно тези ваксини да получат позволение за приложимост, а след това и такива по отношение на ВА.4 и ВА.5 “. Това показва маг.-фарм. Богдан Кирилов , изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по медикаментите, в изявление – част от акцията „ Плюс мен “ на Министерството на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията срещу COVID-19.

На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете позволени за приложимост РНК ваксини , от които България чака доставки септември, изяснява Богдан Кирилов. Той е безапелационен, че дори при нововъзникващите разновидности на SARS-CoV-2 позволените за приложимост ваксини не престават да са високоефективни за попречване на хоспитализация, предотвратяване от тежко протичане на болестта, и гибел. „ Финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори отвън Европейски Съюз ще покажe дали и доколко новите приспособени ваксини ще показват по-висока успеваемост по отношение на употребяваните все още “, разяснява още ръководителят на българската организация по медикаментите.
 
На въпроса „ Какъв е съветът Ви – да се чакат приспособените ваксини или да употребяваме в този момент тези, с които разполагаме? “ маг.-фарм. Богдан Кирилов дава отговор:  “Считам, че ранното използване на втора бустер доза от наличните все още ваксини в Европейски Съюз е извънредно значимо точно за най-рисковите групи, за попречване на тежко заболяване и опазване на потенциала на здравната система. Такъв метод би имал максимален резултат в страни като България, където вълната BA.4/5 стартира и към момента не е достигнала своя връх ”. Мнението си той стимулира и с обновените рекомендации на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и Европейската организация по медикаментите. Двете институции потвърждават, че хората на възраст над 60 години и медицински уязвимите популации остават изложени на най-голям риск от тежко протичане на болестта, а по-ниският брой на лица със приключен имунизационен курс в България по отношение на останалите държави от ЕС дефинират нуждата от продължение на акцията за първична имунизация и приложението на първа бустер доза, за бъде предпазена оптималната част от популацията.
 
Очакванията, че през есенния сезон на пазара към този момент ще има и комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, шефът на ИАЛ разяснява по този начин: „ Изпитванията на комбинирана ваксина против COVID-19 и грип са на доста ранен стадий и не се чака такава да бъде налична до края на 2022 година “
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР